Our Work.

Down

Residential work

Many of our projects have been highlighted on architecture tours, praised through awards and designations. The following is a brief look at our top 10 favorite residential spaces, in which we highlight the beauty of the design and how we best incorporate high-performance architecture into each project.

Start your project
View: List view Grid view
  • Urban Art Residence

    Urban Art Residence

    Tucked into a neighborhood called Tarrytown you will find a unique house that we call the Urban Art Residence. One look inside and you will understand why the name fits so well.
    View this Project
  • Boxley Bend Residence

    Boxley Bend Residence

    Taking the time to integrate the client's lifestyle expectations, design tastes, and budget constraints was imperative for a great outcome.  Addressing the site, we pay homage to the views, solar orientation, prevailing breezes, geography and vegetation, as well as the context of the neighborhood. These are some of the elements that make your house feel at home in its setting.  
    View this Project
  • Skyline Drive

    Skyline Drive

    This holistic or “whole house” design approach was adopted from the inception of this project to ensure that this well-designed home would achieve the following goals: beauty, comfort, energy and resource efficiency, durability, lower maintenance, within an environmentally conscious, healthy and safe environment.
    View this Project
  • The Platinum Mueller House

    The Platinum Mueller House

    A fresh Austin-unique design proposed as part of the City of Austin’s Mueller Redevelopment project. Despite the compact site criteria, this design maximizes its potential to respond to solar and climate considerations by locating a 1st floor Screened Porch on the prevailing breeze side of the home and developing a stair tower on the opposite side. This provides a passive thermal siphoning strategy for natural cooling and ventilation of the home. Sleeping areas are located upstairs with living spaces down to allow for energy efficient zoning of air conditioning systems. The backyard space was maximized by blurring the lines between inside/outside and yard/patio/porch with the location of the outdoor Screened Porch and Carport off that yard. Both serve as transitions/living/party areas that connect and extend the yard and house for multiple uses and private family parties. A generous Front Porch connects the home to the public street and sidewalk with views of Lake Park just yards away. This house has been rated for the coveted L.E.E.D. Platinum award by the United States Green Building Council. This is the highest green building award available in the United States. It was also featured on the Parade of Homes™ 2009.  
    View this Project
  • Cliffside Inspiration

    Cliffside Inspiration

    Located on a lot so steep it was once deemed unbuildable, the design of this home takes full advantage of the prevailing breezes, spectacular views, and the owners’ desire to remain in the neighborhood they call home. The house hugs the rocky ridge and steep slope, providing a top floor to accommodate the owner’s plan to ‘age in place’, while the downstairs is a space for family visits. The best compliment to this home’s energy efficient design? In the teeth of the brutal 2011 summer, this house was the venue for a fundraiser that was cool and comfortable – and utility bills averaged $127/month.
    View this Project
  • Jefferson Place

    Jefferson Place

     We were asked to design a family friendly home on a treed lot in Westlake Hills. It offered great north/south orientation and to the southeasterly prevailing breezes. They wanted to maintain a front porch-like connection to the street and be sustainable, energy efficient, healthy to live in, and efficient to construct.

     The plan maximizes its north/south exposure but minimizes western exposure. The front screened porch captures southeasterly breezes. The open family room facilitates family interaction with the adjacent computer alcove/children’s play nook. The stairwell’s positioning acts as a thermal siphon. The master suite, placed on the southeast corner, receives breezes first. The stacked two story plan reduces the building footprint while increasing construction efficiency.

     Sustainable materials were used throughout the construction. Orientation specific window placement, foam insulation, a floating galvalume metal roof, and energy efficient mechanical/plumbing systems all contribute to this home’s excellent energy performance. A rainwater collection system provides landscape irrigation.

    View this Project
Back to Top