Hide Show

Jefferson Place

 We were asked to design a family friendly home on a treed lot in Westlake Hills. It offered great north/south orientation and to the southeasterly prevailing breezes. They wanted to maintain a front porch-like connection to the street and be sustainable, energy efficient, healthy to live in, and efficient to construct.

 The plan maximizes its north/south exposure but minimizes western exposure. The front screened porch captures southeasterly breezes. The open family room facilitates family interaction with the adjacent computer alcove/children’s play nook. The stairwell’s positioning acts as a thermal siphon. The master suite, placed on the southeast corner, receives breezes first. The stacked two story plan reduces the building footprint while increasing construction efficiency.

 Sustainable materials were used throughout the construction. Orientation specific window placement, foam insulation, a floating galvalume metal roof, and energy efficient mechanical/plumbing systems all contribute to this home’s excellent energy performance. A rainwater collection system provides landscape irrigation.

Our work.

Back to Top